Diétne opatrenia pri Crohnovej chorobe
Crohnova choroba je chronické idiopatické, teda nešpecifické ochorenie tráviaceho traktu postihujúce rôzne časti tráviaceho traktu, najčastejšie však koncovú časť tenkého čreva a hrubé črevo. Pre ochorenie je typické, že sa vyskytuje vo forme akútnej kedy dochádza ku prejavu symptómov ako bolesti brucha, hnačky, chudnutím, celkovou únavou a tiež možnými príznakmi ako nechutenstvo, zvracanie. Tieto akútne štádiá sa striedajú s obdobiami remisie a teda vymiznutia príznakov a zmiernenia až vymiznutia zápalu v črevnom trakte. Diétne opatrenia sa teda líšia medzi štádiom remisie (vymiznutia príznakov) a relapsu (navrátenie príznakov) ochorenia. Nutričná intervencia a nastavenie stravovania je preto vysoko špecifické a malo by v každom prípade zohľadňovať aktuálne štádium ochorenia. Príčina Crohnovej choroby nie je jednoznačne známa, preto sa tiež radí medzi idiopatické (ochorenia neznámej etiológie) črevné zápalové ochorenia. Medzi príčiny rozvoja ochorenia patria genetické faktory (dedičnosť od rodičov, starých rodičov), vplyvy imunitného systému, ktorý môže prehnane reagovať na sliznicu črevného traktu, dlhodobý chronický stres, dlhodobo nevhodné a nevyvážené nastavenie príjmu stravy, nepravidelnosť príjmu stravy, uprednostňovanie tučných potravín a jedál, sladkostí, príjem zvýšeného množstva cukru, tuku a zároveň nedostatočný príjem vlákniny vo forme celozrnných výrobkov, zeleniny, ovocia, strukovín, orechov a semienok. Celkovo nevhodná životospráva môže byť rizikovým faktorom rozvoja Crohnovej choroby ale tiež nemusí byť jedinou a jednoznačnou príčinou, pravdepodobne je príčinou súhra rôznych faktorov. Ochorenie sa môže manifestovať vplyvom zápalu tráviaceho traktu ktorý môže byť dlhšie neliečený.
Diétne opatrenia
V každom prípade je priebeh a teda aj diétne opatrenia vysoko individuálne a značne sa medzi pacientami líšia. Crohnova choroba je ochorenie ktoré sa líši príznakmi, prejavmi a tiež toleranciou potravín od pacienta ku pacientovi. Tolerancia potravín sa však môže meniť a je dôležité zistiť ktoré potraviny, v akom množstve a v akej forme upravené pacient toleruje s cieľom minimalizovať prejavy ochorenia. Aj napriek diétnym obmedzeniam, ktoré akútne štádium Crohnovej choroby vyžaduje, je dôležitá rozmanitosť v stravovaní so zachovaním príjmu energie, makroživín (tuky, sacharidy, bielkoviny) a mikroživín (vitamíny, minerálne látky, stopové prvky). Pri diétnych obmedzeniach to môže byť o to náročnejšie a preto môže pacientom pomôcť vyhľadať nutričného terapeuta alebo kvalifikovaného odborníka na klinickú výživu, ktorý dokáže pomôcť pri zostavení vyváženého a nutrične plnohodnotného stravovacieho plánu aj pri diétnych obmedzeniach. Strava, ktorá nemá dostatok energie a živín môže mať za následok aj zhoršenie rekonvalescencie, zhoršenie hojenia a obnovenia črevného epitelu, chudnutie a tiež zníženie vstrebateľosti jednotlivých živín z čreva do krvného obehu. Preto aj vstrebanie živín zo stravy môže byť nižšie a aj často je nižšie pri ochoreniach ako je Crohnova choroba. Výraznejšie obmedzenia sa však týkajú najmä akútneho štádia ochorenia a v štádiu remisie je pri zmiernení až vymiznutí príznakov odporúčané stravovať sa bez výraznejších obmedzení. V niektorých prípadoch sa odporúča užívať doplnky stravy vo forme chýbajúcich vitamínov alebo minerálnych látok, pričom suplementáciu by mal indikovať ošetrujúci lekár na základe krvného obrazu. Najčastejšie sa vyskytujú deficiencie vitamínu B12, vitamínu D a železa, vápnika.
V akútnom štádiu ochorenia (období relapsu) sa odporúča tzv. bez-zvyšková šetriaca diéta, bez nestráviteľnej hrubej vlákniny, pri ktorej sa zo stravy vylučujú zložky stravy, ktoré majú potenciál mechanicky a chemicky dráždiť črevnú sliznicu. Medzi tieto potraviny radíme:
- Celozrnné obilniny + cereálie
- Šupky a zrniečka z ovocia a zeleniny
- Strukoviny (s obalovou vrstvou)
- Orechy + Semienka
- Korenisté a pikantné jedlá
- Vyprážané jedlá a jedlá pripravované na prepálenom tuku
Všeobecne sa odporúča uprednostňovať konzumáciu ľahko stráviteľných pokrmov rozdelených do menších porcií 5-6x denne, pred konzumáciou len 3 väčších porcií. Odporúča sa príjmať stravu pomalšie a jedlo poriadne požuť, čo môže výrazne uľahčiť trávenie. Čo sa týka technológie prípravy pokrmov, odporúča sa príprava jedál formou varenia, príprave na pare, pečenie v trúbe, mixovanie, príprava kaší a celkovo šetriaca príprava pokrmov.
Obdobie remisie ochorenia je veľmi individuálne a tolerancia potravín sa výrazne líši medzi pacientami. Každému pacientovi vyhovuje niečo iné a sám si musí odsledovať potraviny, ktoré môže konzumovať vez rizika prejavu ťažkostí, na čo slúži vedenie tzv. Denníka tolerancie potravín. Všeobecne sa odporúča postupne spätne zaradiť aj potraviny obsahujúce vlákninu a naďalej sa odporúča dodržiavať šetriacu diétu s vylučovaním potravín korenistých pikantných a jedál pripravovaných na prepálenom tuku a jedál vyprážaných.
Vzorový jedálniček pri akútnom štádiu ochorenia:
Raňajky: kváskový chlieb bez semienok + avokádová nátierka + volské oko + šalát polníček
Desiata: Acidofilné mlieko + banán
Obed: Polievka brokolicová krémová mixovaná Losos pripravený dusením + zemiakovo-batátová kaša + broskyňový kompót
Olovrant: Detská výživa ovocná + piškóty
Večera: Biely rožok + tvarohový roztierateľný syr + morčacia šunka + lístky baby špenátu
Autor textu: Petronela Forišek Paulová MSc.
Nutričná poradňa NellaVita 2020 ©